Mielőtt elkezdenénk táblaszámra falni a csokoládét, le kell szögezni azt a tényt, hogy minden más egészséges étel, a csokoládét se szabad nagy mennyiségben fogyasztani, valamint fontos megnézni azt is, hogy milyen adalékból mennyi van egy 100 grammnyi adagban.
Pontosan mire kell odafigyelni csokoládéválasztáskor, ha egészségesen akarunk élni? Először is a csokoládé ét vagy keserű csoki, és minimum 60% vagy annál több legyen a kakaótartalma. Ha túl sok adalékanyagot tartalmaz a csokoládé, akkor nem biztos, hogy egészséges is.

Mire jó a csokoládé azon kívül, hogy szomorú időszakokban vigaszt nyújt a lelkünkben? Pontokba szedve összegezzük mindezt.
- Jót tesz a bőrnek
Az étcsokoládéban megtalálható antioxidáns hatású flavonolok megvédhetik a bőrt a Nap által kibocsátott káros anyagoktól, amitől kialakulhat a bőrrák.
- Jót tesz a szívnek és a vérkeringésnek
A legújabb orvostudomány szerint a csokoládé helyreállítja a vérerek rugalmasságát, megakadályozza a vérsejtek véredény falához tapadását, valamint helyreállítja a vérnyomást és a koleszrétin szintet.
- Csökkenti a szélülés kialakulásának esélyét
Finnországi tudósok kimutatták, hogy a csokoládét fogyasztó vizsgálati alanyoknál 17% kisebb a szélütés előfordulás esélye.
- Csökkenti a stresszt
Az ingerült időszakban automatikusan a csokoládéhoz fordulnak az emberek, ami valóban sokat segíthet, ugyanis csökkenti a stresszért felelős hormonok termelődését és az ezek hatására fellépő emésztőrendszeri bajok (lassú emésztés, puffadás, fájdalmak) előfordulása is. A boldogsághormonként ismert endorfin és az antidepresszáns hatású szerotonin termelésekor levertség és depresszió ellen is kiváló lehet.
- Fontos ásványi anyagokban gazdag
A jó csokiban kálium, cink, szelénhez hasonló ásványi anyagokban gazdag, valamint az ajánlott napi szintű vasbevitel kb. 67%-át fedezi.
- Agyserkentő hatású
Idősebb korban jelentkező memória zavart csökkentheti, valamint gyulladáscsökkentő hatása segítheti az orvosokat a különböző agyi sérülésekben, mint például az agyrázkódás.
- Megelőzheti a diabéteszt
Furcsa tény ez, de igaz! A mértékletes csokoládéfogyasztáskor a csokoládéban lévő flavonoidok hatásárára fokozatosan előállított nitrogén-monoxid a vércukorszintre nagyon kedvező hatása lehet
- Csoki és a fogyókúra
Még egy furcsa tény következik, a jó csokoládé tele van antioxidánsokkal, valamint ha minden étezés előtt bekapunk egy kocka csokoládét, akkor kevesebbet eszünk, mivel az agyunk „azt mondja”, hogy „tele vagyok”.
Köszönjük, hogy elolvastad! :)