A második édesség, amiről érdemes beszélni az a praliné, ami annyit jelent, hogy édességekkel töltött csokoládé. César de Choiseuil Plessis-Praslin-tól francia tábornok szakácsától származik ez az édes kis csokoládé. Eleinte a pralinét praslin-nek (kiejtése: prazlen) hívták. Az egyik legenda szerint a szakács véletlenül odaégette a mandulás desszertet, és olvasztott csokoládét öntött az odaégett édességre, hátha sikerül menteni a menthetőt.
Amikor a királyi hatalom meggyengült, a királyi hatalom elleni háborúban a marsall ezekkel az ínyencségekkel próbált kedveskedni a Bordeauxi lakosoknak, ami valóban jó „fegyvernek” bizonyult az emberek szívének meghódításához.
Az általunk ismerté vált apróédességet azonban a belga Jean Neuhaus Junior kezdte el gyártani 1912-ben, aminek hatalmas sikere lett. Mára már két praliné típust különböztetünk meg. Az egyik a francia praliné, ami mandula és karamelizált cukor keverék csoki mázzal, és az amerikai, ami sokkal krémesebb és mandula helyett pekándió és tejszín keveréke csokoládémázzal.
Csakoládéwebshop ajánlata:

Recept neked:
Azték praliné
Hozzávalók:
- 2 bögre kukoricapehely
- 200g szeletelt mandula
- 250g étcsokoládé
- 1 teáskanál cayenne bors
- fél teáskanál szerecsendió
- fél teáskanál kardamon
Elkészítés:
- megolvasztjuk a csokoládét vízgőz felett
- a kukoricapelyhet összekeverjük a mandulával és szétnyomkodjuk
- a kukoricapelyhes keverékre ráöntjük az olvasztott csokoládét és befűzezzük a masszát cayenne borssal, szerecsendióval és kardamonnal
- sütőpapírral bélelt tepsibe ráhalmozzuk egy teáskanállal és egy éjszakán keresztül hagyjuk összeállni
A harmadik és egyben utolsó apró édesség, amit bemutatunk, az a trüffel.
A trüffelnek nagyon sok imádója van, nem véletlenül. Jó minőségű, tömény csokoládé, és a külseje ízlés és fantázia szerint kakaópor, vágott dió, pisztácia, kókuszreszelék, porcukor együtt képesek egy falatnyi boldogságot okozni az embernek. Akkor jó ez a csokoládé, ha szétolvad a szájban. Németországból származik, jelentése pedig szarvasgomba. Hogy miért ez lett a neve? Talán azért, mert kinézetre olyan hasonló, vagy talán az ára miatt lett a neve? Valójában a külseje olyan, mint a szarvasgomba, valamint anno a gombát konyakban vagy portóiban tartósították, és miután kivették a gombát, a megmaradt alkoholt csokoládéval összekeverték és kakaóporba forgatták.
csokoládéwebshop ajánlata:

Recept neked:
Konyakos trüffel
Hozzávalók:
- 20dkg étcsokoládé
- 3 evőkanál tejszín
- 2 evőkanál konyak
- 2 evőkanál vaj
- a bevonathoz pedig cukrozatlan kakaópor
Elkészítés:
- Vízgőz felett összekeverjük a tejszínt, a vajat és az apróra tört étcsokoládét
- Amikor minden fölolvadt levesszük a gőzről és tegyük bele a konyakot, és a keveréket hagyjuk hűlni
- Ha kihűlt akkor habverővel habosra verjük, majd simítsuk egy szilikonnal bélelt tálcára, és rakjuk be a hűtőbe egy napra
- a hűtött masszát aprítsuk fel kisebb darabokra és minden egyed darabkából golyót vagy félgömböt formázunk
- a kész golyókat kakaóporba forgatjuk
- díszítsük ízlés szerint és hideg helyen tároljuk
Voltaképp mindegy, hogy praliné, trüffel, vagy bon-bon, ha jó minőségű csokoládét veszünk, akkor akár otthoni körülmények között is tudunk tökéletes csoki falatkákat készíteni. Alkoholos csokoládéval pedig óvatosan, nehogy túl sokat igyunk belőle, mire elkészül az apró csoki. A falatkák belseje bírni fogja a karamellt a mandulát vagy a pekándiót, vagy az aszalt gyümölcsöt, viszont az is bőven elég, ha a masszát csilivel vagy gyömbérrel ízesíti. A trüffeleket forgathatjuk kakaó, dió, vagy kókusz reszelékbe. A pralinékkal bűvészkedhetünk habzsákkal, hogy minél szebbek legyenek a darabok. Végül a legfontosabb, amit nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy ha a falatokat nem esszük meg gyorsan, akkor könnyem megromlanak.
Köszönjük, hogy elolvastad! :)