Új jelszó kérése
Kategóriák
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Tanúsítvány
SSL Certificate
Házhozszállítás

Mert szeretünk a csokiról írni

2017.04.06 15:16
A csokoládé története 1. rész

Az emberiség egyik legfinomabb csemegéje a csokoládé, mely kakaóbabból készül. Cikkünk első részében bemutatjuk a csokoládé eredetét.

A kakaóbab Közép-Amerikából, valamint Dél-Amerika északi részéből származik, tudományos neve pedig Theobroma cacao, avagy az Istenek eledele.

1

Amerikában az aztékok már jóval az Európai hódítók előtt is itták a "forró csokoládét". Az aszték birodalomban a kakaóbabot egyrészről serkentő hatása miatt fogyasztották, másrészről pedig hittek abban, hogy fogyasztására tovább élhetnek.

A Maja birodalomban is ismert és fontos volt a kakaóbab, hisz nemcsak fogyasztották, hanem fizetőeszközként is használták. Például akkor is kakaóbabbal fizettek hadisarcként, mikor az aztékok legyőzték őket.

Amikor Cristoforo Colombo (magyarul Kolumbusz Kristóf) 1492-ben szárazföldre lépett a mai Honduras partjaihoz közel található Guanja szigetén, az ott élő őslakók kicsike ovális, barna diófélékkel ajándékozták meg őt és legénységét, valamint ittak az erősítő italból is. 

2

A szigetlakók ezt az italt úgy hívták, hogy xocolatl-nak, és így lett a mai neve a csokoládé. A xocolatl elkészítési módja nem más, mint a kakaóbabot megpörkölték, por állagúra őrölték, felöntötötték forró vízzel végül habosra rázták. Így készítették el a legtöbb helyen, viszont más helyeken már kitalálták azt is, hogyha fahéjat, ánizst vagy vaníliát kevertek az italba és erjesztették, akkor kevésbé lesz az ital keserűbb, valamint lágyabb állagú lesz.

Folytatása következik...

Webáruház készítés