Új jelszó kérése
Kategóriák
Kategóriák
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Tanúsítvány
SSL Certificate
Házhozszállítás

Mert szeretünk a csokiról írni
2017.05.19 11:41

Jótékony hatással van az egészségünkre az étcsokoládé

Amellett, hogy a csokoládé sajnos hizlal, gyakran lehet hallani azt is, hogy számos pozitív hatása van a szervezetünkre. Kicsit úgy hangzik ez, mint egyfajta mentegetőzés, hogy miért is eszünk csokoládét. Pedig nem az, a csoki valóban sok szempontból segíti a szervezet optimális működését, bár természetesen nem mindegy, milyen csokoládéról beszélünk.

 

Az a sok pozitívum ugyanis, amit hallhatunk a csokival kapcsolatosan, kizárólag az étcsokoládéra jellemző, abból is a jó minőségűekre. A tejcsokoládé ezen a téren más kategóriába tartozik. Az étcsokoládéval kapcsolatban kritérium, hogy nem tartalmazhat tejet. Kakaóból, kakaóvajból és cukorból áll, illetve kis mennyiségben különböző aromákkal ízesíthetik.

 

Minél jobb minőségű az étcsokoládé, annál magasabb a kakaótartalma, és annál kevesebb cukor van benne. Európai szabályozás szerint minimum 35 százalékos kakaótartalomtól beszélhetünk étcsokoládéról[1].

 

 Hogyan hat az étcsokoládé az egészségünkre?

 

 Fontos megjegyezni, hogy az említett jótékony egészségügyi hatások akkor jelentkeznek, ha mértékletesen fogyasztunk csokoládét. Ez a gyakorlatban napi 2-3 kocka csokoládét jelent[2] – ennél többel már problémát jelenthet az elhízás, de ez a mennyiség elegendő ahhoz, hogy élvezhessük az étcsoki pozitív hatásait.

 

 Kutatások alátámasztják, hogy az étcsokoládé csökkentheti a vérnyomást, és pozitív hatással van az agy és a szív véráramlására is. Megelőzi a vérrögök kialakulását, valamint gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik. Mindez azért lehetséges, mert komoly mértékben tartalmaz antioxidánsokat[3]. A szívroham kockázata akár 10 százalékkal is csökkenhet, amennyiben valaki napi szinten elfogyaszt néhány kocka étcsokoládét.

 

 A kakaó pozitív hatással van az inzulinérzékenységre, ezáltal szerepe lehet a diabétesz megelőzésében, ami gyakorlatilag népbetegségnek számít Magyarországon. A kakaó a koleszterinszintet is befolyásolja: a „rossz” koleszterint (LDL) csökkenti, míg a „jó” koleszterint növeli (HDL). Ennek hatására pedig kevésbé valószínű szív-és érrendszeri megbetegedések kialakulása[4].

 

 Nem csak fizikai síkon segít

 

 Több tanulmány igazolja azt is, hogy a csokoládé a mentális egészségre is pozitív hatással van, javítja a közérzetet. Ez egy anandamid nevű vegyületnek köszönhető, ami azonnali örömérzetet okoz, így a hatása rögtön érzékelhető[5]. Vigyázat! Ez pontosan úgy működik, mint a legtöbb függést okozó szer, ilyen értelemben pedig a csokoládé is lehet addiktív. Az azonnali hatás mellett hosszabb távon is képes a rendszeres csokoládéfogyasztás enyhíteni a depresszió és a szorongás tüneteit.

 

 

Webáruház készítés