Új jelszó kérése
Kategóriák
Kategóriák
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Tanúsítvány
SSL Certificate
Házhozszállítás

Mert szeretünk a csokiról írni

2017.07.31 11:44
Amit a marcipánról tudni érdemes!

A marcipán egy magas élvezeti értékű kedvelt csemege, ám mégis egyike azoknak az édességeknek, amelyek megosztják az emberek véleményét. Sokan szeretik, sokan nem. Akik szívesen fogyasztják, azok sokféle marcipán közül választhatnak. A többség biztos nem tudja, hogy a marcipán honnan is ered valójában. Cikkünkben most erre derítünk fényt. 

 

Maga az elnevezés olasz eredetű, Velence védőszentjének, Szent Márknak a nevéből származik. A legenda szerint hazánkban Aragóniai Beatrix kíséretében érkezett itáliai, nápolyi szakácsok honosították meg a marcipánt. Érdekesség, hogy Mátyás király és Beatrix lakodalmán számtalan finomság között egy marcipánból készült sakk-készlet örvendeztette meg a vendégeket. Az első magyar nyelvű leírás a marcipán készítéséről Bornemissza Anna 1680-ból származó szakácskönyvében található.

1

A marcipán szinte minden nyelvben hasonló alakban jelenik meg. Angolul és németül marzipan, olaszul marzapane, spanyolul mazapán, franciául massepain, oroszul марципан.

Világhírű marcipánokat készítenek a nem középkori alapítású egykori észak-német Hanza-városban, Lübeckben. A Niederegger-család által alapított cégben 1806 óta készül minőségi marcipán. A titkuk - állítólag a minőségi mandula felhasználásán túl - a leheletnyi rózsavízben rejlik, amelyet a mandulamasszához adnak. Csokoládé webshopunkból többféle ízesítésű – többek között narancsos, csokis, karamellás, cappuccinos - Lübecker marcipán megvásárolható.

2

 

Magyarországon a leghíresebb marcipán a Szamos marcipán. Ezt tartják hazánkban a legfinomabbnak.

3

 

Marcipán készítése házilag :

Hozzávalók:
25 dkg hámozott, őrölt mandula
25 dkg porcukor
kb. ½ dl víz
esetleg 1-2 csepp keserűmandula-kivonat vagy rum

4

Elkészítés: A hámozott, őrölt mandulát daráljuk át még egyszer, hogy egynemű, finom port kapjunk. A cukrot szitáljuk át, majd felezzük meg. A felét adagoljuk a mandulaliszthez, a másik felét a vízzel főzzük sziruppá. A száraz anyagokhoz csepegtessük az aromát vagy a rumot, majd kezdjük el összedolgozni először a szirup felével, majd fokozatosan adagoljuk hozzá a maradékot. A mandula olaj-tartalmától és minőségétől függően előfordulhat, hogy nem lesz szükség a teljes mennyiségű szirupra. Jól alakítható, fényes, tésztaszerű masszát kell kapnunk. Ha túl sok szirupot adagolunk hozzá, elképzelhető, hogy ragacsos, nyúlós lesz a massza.
A kész marcipánmasszát kis golyókká formálva megforgathatjuk cukrozatlan kakaóporban, belemárthatjuk csokoládéba, de akár kis kézügyességgel meg is formázhatjuk. Ha színes marcipánmasszát szeretnénk, néhány csepp természetes vagy mesterséges színezéket érdemes adagolni a masszához, méghozzá akkor, amikor a keserűmandula-kivonatot vagy rumot, illetve egyéb ízesítőt hozzáadjuk. Az alapmassza ízesíthető narancslikőrrel vagy egészen finomra darabolt kandírozott, aszalt gyümölcsökkel, citrushéjakkal is.

5

 

Ha tortát, süteményt akarunk bevonni marcipánnal, jobban járunk, ha kész, úgynevezett háromszoros nyers marcipánmasszát vásárolunk, és két frissen tartó fólialap között ezt nyújtjuk a kívánt méretre, majd nyújtófa segítségével beborítjuk vele a süteményt.

 6

 

Köszönjük, hogy elolvastad a cikket! :)

 

Webáruház készítés